Vanliga frågor om bostadsköp

bostadsköp Flera större dagstidningar samt många av webbplatserna för konsumentinformation kring bolån och ekonomi har de senaste månaderna presenterat frågespalter med experter och arrangerat paneler med företrädare för banker och myndigheter. Diskussioner kring räntor, huruvida man ska binda eller inte, vart bostadspriserna är på väg, med mera, är inte nya, men i det osäkra landskapet som råder just nu är de kanske mer aktuella än någonsin. Vi har analyserat de större aktörernas paneler och forum och nedan är ett koncentrat av slutsatserna.

När spricker bostadsbubblan?

Många frågor handlar om bostadsbubblan och när den kommer att spricka. Experterna menar dock i sina svar att vi inte har någon bostadsbubbla i den meningen att priserna har sprungit iväg utan det finns några tydliga förklaringar. De menar visserligen att priserna är höga, inte minst i de större städerna, men att det finns anledningar till detta (stor efterfrågan, låga räntor, och så vidare). De flesta experter är eniga om att den snabba prisökningstakten de senaste åren kommer att mattas av.

Ska man vara orolig för att räntorna höjs snabbt?

Alla experter är eniga om att bolåneräntorna samt även räntor på privatlån för topplån och kontantinsats, är så låga som de kan bli. På frågan om räntorna kommer att höjas snabbt, är de lika eniga om att det inte kommer att ske. Räntorna kommer att ticka uppåt, men några dramatiska höjningar kommer det inte att handla om. Det vanliga tipset om att planera och budgetera för betydligt högre räntor framförs av majoriteten av de tillfrågade i dagstidningarnas paneler.

Är det klokt att köpa bostad nu?

Med höga bostadspriser är det många som är tveksamma till att investera i en villa eller en bostadsrätt. Dessutom är det naturligtvis många som rent faktiskt inte har de kontantbelopp som krävs för köpet. På frågan om man vågar köpa nu, svarar paneldeltagarna i regel att det sällan är en dålig affär att köpa en bostad, förutsatt att det finns marginaler i hushållsekonomin. Finns utrymme att betala kontantinsatsen och klara amorteringskraven är riskerna ganska små, även om prisnivåerna skulle sjunka.

Vad bör jag tänka på när jag tittar på bostäder?

Förutom att bostaden ska uppfylla de grundläggande behoven vad avser antal rum, garage, med mera, framhåller experterna framför allt följande två saker: Var måttfull när det gäller detaljerna I korthet menas att den bostad du tittar på inte behöver vara helt perfekt. Det handlar till exempel om hur den ser ut interiörmässigt och hur läget är. Det är ofta dessa detaljer som kostar mest. Ta det lugnt i budgivningen Om det blir budgivning för en bostad du har sett ut, ska du försöka hålla dig så lugn och ekonomisk som möjligt. Försök att tränga bort känslorna, även när/om det hettar till ordentligt.

Hur förhandlar jag med banken?

En framgångsrik förhandling med banken om boräntan kan innebära att du sparar många tusenlappar per år. Hur ska man då göra för att förhandla på bästa sätt. Experternas bästa tips är:

  • Jämför och tala med minst tre olika banker
  • Jämför erbjuden ränta med snitträntorna
  • Kolla upp vad andra betalar för motsvarande lån i ditt närområde (använd till exempel SvD:s populära räntekarta)
  • Presentera allt som är positivt med din ekonomi (lön, värdet på villan eller bostadsrätten, att ni är två som betalar, och så vidare).