Sandviken och Stockholm – två ytterligheter på bostadsmarknaden

Stockholm skyline Sandviken och Stockholm är två kommuner som kanske inte så ofta förekommer i samma sammanhang. När det gäller marknaden för bostadsrätter i januari 2017 finns dock ett tydligt samband. Dessa två kommuner utgör nämligen ytterligheterna vad gäller prisnivåer. Sandviken är billigast medan Stockholm är dyrast. Enligt de senaste uppgifterna från Svensk Mäklarstatistik och Svensk Fastighetsförmedling är det åtta gånger dyrare att köpa en bostadsrätt i Stockholm än vad det är i Sandviken.

Över 100 kvadrat för en miljon

Det går att räkna priser på bostadsrätter på många olika sätt. Det vanligaste är att man tittar på snittpriset per kvadratmeter på nyligen sålda objekt. Denna siffra ger en bra bild av den allmänna prisnivån och kan enkelt jämföras över tid. För den som söker bostad är det dock kanske mer intressant att få en uppgift på hur många kvadratmeter man kan få för sina pengar. Denna uppgift ger också en bättre bild av de faktiska skillnaderna mellan olika städer och geografiska områden. Använder vi det sistnämnda måttet kan vi utifrån Svensk Fastighetsförmedlings statistik se att det är sju städer i Sverige där du kan köpa en bostadsrätt som mäter över 100 kvadratmeter för en miljon eller mindre. Sandviken tar förstaplatsen. I denna stad i västra Gävleborgs län räcker en miljon kronor till 116 kvadratmeter. God tvåa på listan är småländska Nässjö medan Kiruna i Lappland intar tredjeplatsen. Har du en miljon kronor att lägga på en bostadsrätt med eller utan bolån och vill bo i Stockholm räcker dina pengar emellertid inte särskilt långt. Faktum är att miljonen inte räcker till mer än 14 kvadratmeter. Det synes vara omöjligt att hitta en så liten lägenhet över huvud taget, varför det går att säga att en miljon inte räcker som inträdesbiljett till bostadsmarknaden i Stockholm. Undersöker vi området Storstockholm, inklusive kommuner som Huddinge, Järfälla och Vaxholm, räcker pengarna dock givetvis lite längre.

Tabeller – billigast respektive dyrast i Sverige

Billigast Sandviken: 116 kvm per miljon, 8657 kr snittpris per kvm Nässjö: 115 kvm, 8682 kr Kiruna: 110 kvm, 9081 kr Lidköping: 109 kvm, 9202 kr Vänersborg: 106 kvm, 9411 kr Dyrast Stockholm: 14 kvm per miljon, 70 868 kr snittpris per kvm Sundbyberg: 17 kvm, 58 073 kr Danderyd: 17 kvm, 57 964 kr Solna: 17 kvm, 57 915 kr Lidingö: 19 kvm, 52 903 kr