Så vet du om du har hittat drömhuset

Blå spåkula Att köpa ett hus är ett mycket stort beslut. Köpet handlar om mycket pengar och du sätter dig förmodligen i stor skuld för många år framåt. När du och din eventuella partner i köpet funderar kring ett husköp kommer ni emellertid att upptäcka att ekonomin inte är det enda centrala. Ni kommer förmodligen fundera lika mycket kring om huset är rätt för er. Men, hur vet du när du har hittat drömhuset? I den här artikeln ska vi presentera ett antal tydliga tecken. Om du känner att allt eller det mesta nedan stämmer in på ett hus du/ni tittar på, är det bara att ansöka om bolån. Läs mer om att ansöka om lånelöfte och bolån här på sajten.

Får du instinktivt en bra känsla för huset?

När du tittar på hus och går på visningar ska du lita på din magkänsla. Den bygger nämligen på dina samlade preferenser och drömmar. Får du instinktivt en inbjudande och varm känsla när du går in i ett hus är det givetvis ett positivt tecken. Känns det inte helt rätt är huset inte ditt drömhus.

Kan du ha överseende med skavanker?

Om du förälskar dig i en person ser du förmodligen (åtminstone till en början!) honom eller henne i ett gyllene skimmer och du har överseende med eventuella olater. Precis samma mekanismer är i spel när du förälskar dig i ett hus. Du får automatiskt överseende med eventuella skavanker och mindre problem med huset. Upplever du att det endast är mycket stora problem som kan få dig att ändra uppfattning om huset har du förmodligen hittat rätt.

Har du börjat möblera huset i fantasin?

Ett säkert tecken på att du tycker om ett hus är att du börjar möblera huset i fantasin. Börjar du dessutom fundera kring hur vissa utrymmen kan användas för vissa ändamål är du sannolikt fast.

Pratar du om huset i positiva ordalag med dina vänner?

Om man är glad, upprymd eller stolt vill man gärna dela med sig av sina känslor med sina vänner och bekanta. Hittar du ett hus du verkligen faller för kommer du garanterat att vilja berätta om det för dina vänner. Är du istället mer tveksam kring ett hus upplever du sannolikt att du inte gärna vill berätta om det. Ju mer du talar om ”ditt” hus, desto större sannolikhet är det att du har hittat drömhuset.

Har huset vad du behöver?

Känslan är en sak, men det hus du köper bör naturligtvis också ha de egenskaper du och din familj behöver. Finns tillräckligt många rum och badrum? Hur ser förvaringsmöjligheterna ut? Finns garage på tomten? Är planlösningen lämplig för familjen? Vad, om något, behöver åtgärdas innan ni verkligen kan känna er som hemma?