Dyraste fastigheterna 2016

Sommar i Stockholm Prislappen för 2016 års dyraste fastighet för privatboende blev till slut 50 miljoner kronor. Det är långt ifrån något rekord och prislappen är faktiskt knappt hälften av vad det dyraste boendet i Sverige 2015 betingade. Prisnivån för villor och bostadsrätter ökade dock generellt i Sverige 2016 jämfört med 2015 och totalt såldes 15 villor till prislappar på över 32 miljoner kronor. Inte särskilt oväntat är att tio av de femton dyraste objekten ligger i Storstockholm. Det är heller inte så konstigt att tre av objekten ligger i Storgöteborg. Lite mer förvånande är kanske att Skåne och Norrköping också finns med på topp 15-listan. Det är Booli som har tagit fram statistiken på de största försäljningarna under året.

Villa på Lidingö blev 2016 års dyraste försäljning

Lidingö är en kommun där bostadspriserna alltid är av det större slaget, men det är inte vanligt med försäljningar på över 20 miljoner kronor. 2016 slogs dock ett nytt rekord när entreprenören Alexander Ernstberger betalade exakt 50 miljoner för en modern och smått futuristisk villa precis vid havet i Lidingö.

Pampigt och nära till havet

Det är två saker som nästan alla de dyraste objekten har gemensamt. För det första är de av det pampiga slaget. Många av de dyraste villorna är större hus inte sällan med mycket omfattande biutrymmen och tomter. De är också i genomsnitt ganska gamla. Det gäller särskilt villorna i Danderyd. Sekelskiftesvillor i Danderyd är alltid överrepresenterade i statistiken över de dyraste bostadsobjekten. För det andra ligger dyrgriparna normalt nära havet. Det finns en stor attraktion i boenden som ligger i anslutning till vatten, och om bostaden dessutom har egen sjötomt kan priserna dra iväg ordentligt.

Det dyraste slottet gick för 33 miljoner

Slott och herrgårdar brukar befolka topp 10-listorna, men 2016 fick faktiskt inget slott plats på topp 10-listan. Det första slottet i statistiken hittar vi på plats tolv och det handlar om 1600-talsslottet Ållonö slott strax utanför Norrköping. Prislappen som de nya ägarna fick betala var 33,5 miljoner. För 2017 finns dock stora chanser att ett och annat slott eller herrgård letar sig in på topp 10-listan. Det finns nämligen en handfull ståtliga objekt ute till försäljning för tillfället.

Topp 3 – de största försäljningarna 2016

1. Lidingö kommun – 50 miljoner 253 kvadrat precis vid havet. Köpare är Alexander Ernstberger, som är vd för finansbolaget Allra Sverige. 2. Göteborg – 47 miljoner 264 kvadrat boendeyta i en storslagen villa med tinnar och torn i en slottsliknande karaktär. 3. Göteborg – 44 miljoner 180 kvadrat sjönära villa med enorm tomt vid Hovås.