Tips inför köpet av sommarstugan eller fritidshuset
Det är många av oss som drömmer om en alldeles egen oas i sommar. Någonstans att bara få vara – och njuta av lugnet. Varje dag dyker det upp nya sommarstugor och fritidshus till försäljning – och drömmen om ett eget sommarparadis kanske inte är fullt så avlägsen som det kan kännas. Att låna till en sommarstuga eller ett fritidshus går till på samma sätt som när du lånar till en permanent bostad. Det innebär att det också kommer att vara samma amorteringskrav, och att du behöver ha 15% som kontantinsats.
Även om du bara tänker vara i huset några veckor per år är det klokt att låta besikta huset innan du köper det. Det kommer inte att bli kul om det plötsligt visar sig att huset har en omfattande fuktskada, eller någon annan brist som omedelbart bör åtgärdas. Även om det kostar dig några tusenlappar extra kommer det att vara en värd investering, eftersom det kan spara dig både tid och pengar.
Låna till din sommarstuga
Det går att låna till ett fritidshus med samma fördelaktiga lån som vid vilket som helst annat vanligt bostadsköp. Skulle du inte ha de 15% som krävs i kontantinsats går det även att låna till denna summa genom ett topplån eller privatlån, helt enkelt ett lån utan säkerhet. Det är då viktigt att du räknar in detta i din budget, så att du är säker på att din kalkyl går ihop och att du har råd.
Räkna med alla kostnader
Det finns också andra kostnader som kan tillkomma som du bör ta med i beräkningen. Till exempel kommer en lagfart gå på 1,5% av bostadens pris och om nya pantbrev måste tecknas kostar dessa 2% av bostadens pris. Det kan dessutom tillkomma andra kostnader, så som årlig fastighetsavgift, tomtavrättsgäld, samfällighetsavgift, handpenningslån och brygglån, sophämtning och liknande.
När du väljer vilket hus du ska köpa bör du noggrant tänka igenom vad ditt syfte med huset är, och även vilken budget du har. Om ditt syfte med huset är enbart vila och rekreation så kanske det inte lämpar sig att köpa ett omfattande renoveringsobjekt – även om dessa brukar finnas i klart lägre prisklasser. Men även om det blir billigare att köpa kan det bli dyrare i längden när allt renoverats.
Har du en väldigt snäv budget ska du ändå vara noggrann med att inte ta första bästa hus som dyker upp – även om utbudet är något mindre. Tänk på att om det säljs som ett renoveringsobjekt bör du vara medveten om att kostnaden för renovering kan skilja sig väldigt mycket, beroende på vilka delar av huset det är som kräver renovering. Mycket går att göra själv till relativt låga kostnader.
Till exempel att fräscha upp fula väggar och liknande, men om det är till exempel fuktskador eller andra mer omfattande renoveringar som krävs bör du se över kostnaden även för dessa innan du bestämmer dig för om det är din drömstuga eller ej.