Lånelöfte

Lånelöfte Lånelöfte fungerar som en ganska exakt, men ändå preliminär, utfästelse från ett bolåneföretag. Löftet visar hur mycket du kan få låna i det fall du ansöker om bolån för att finansiera en bostad. Karaktären av utfästelse innebär att det dokument du får hemskickat med posten vid godkänd ansökan inte är bindande för banken. Det är rekommenderat att den som är på utkik efter ett nytt boende tidigt i processen ansöker om ett lånelöfte. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att löftet är lite av färskvara. Hos de flesta banker och bolåneinstitut är löftet giltigt i upp till sex månader (om inga större förändringar sker i ekonomin).


Funktioner med ett lånelöfte

Lånelöftet har flera funktioner. Nedan ska vi presentera de tre viktigaste. Det är fullt möjligt att du kan komma på fler än så.

    • Ram för din bostadsjakt

Om du inte vet hur mycket du kan få låna är det mycket svårt att identifiera vilka bostäder som kan vara lämpliga att titta närmare på. Med lånelöfte får du svart på vitt på hur mycket banken är villig att låna ut och kan därmed snabbt identifiera den övre gränsen för prislappen på bostaden.

    • Tydlighet gentemot mäklare och säljare

Många mäklare har som policy att kräva att spekulanter som vill delta i budgivning ska kunna visa upp ett lånelöfte. Det är ju mäklarens uppgift att se till att köpare och säljare kan mötas, och lånelöftet är en garanti för att den som vinner budgivningen också rent faktiskt kan betala den överenskomna prislappen.

    • Underlag till ansökan om bolån

Om det inte har skett några större förändringar i din ekonomi, till exempel genom att du har blivit arbetslös eller sjukskriven, utgör lånelöftet i princip ett komplett underlag för ansökan om bolån. Det krävs bara några snabba kompletteringar vad gäller bland annat själva objektet du ska köpa.


Lånelöfte och topplån

När du ansöker om lånelöfte kommer banken automatiskt att ta fram ett låneförslag och utifrån detta specificeras lånet i olika delar, däribland bottenlån och eventuellt topplån. Om banken inte godkänner en belåningsgrad upp till 85%, det vill säga upp till bolånetaket, blir 5% eller 10% av den totala finansieringen med största sannolikhet i form av ett topplån. Exakt hur noga detta kommuniceras i själva lånelöftet är olika mellan olika långivare. Om banken i stället godkänner maximal belåningsgrad med bottenlån blir det inte fråga om något topplån. Det belopp du har möjlighet att låna till kommer då att läggas upp som ett bottenlån.


Ansök på nätet

Idag är det enklare än någonsin att ansöka om lånelöfte. Det enda som krävs är tillgång till bankens webbplats och en metod för digital signatur (till exempel mobilt BankID). Det första steget är att räkna på bolånet. Det kan du normalt göra automatiskt på långivarens webbplats. När du går i husköpardrömmar kan det vara lätt att fokusera mest på att hitta drömhuset, men det är bra att ändå ta med bolåneräntorna i beräkningen då det kan ha stor inverkan på ekonomin i lång tid framöver. Du börjar med att fylla i uppgifter om önskat lånebelopp, hur mycket du kan lägga in i kontantinsats, hur dina inkomster ser ut samt vilka utgifter du har. Vanligtvis får du sedan ett preliminärt besked på skärmen direkt. Får du ett positivt besked på skärmen kan du med hjälp av digital legitimation skicka in din ansökan direkt online. Får du ett nekande besked kan du justera exempelvis bostadens värde och/eller storleken på kontantinsatsen för att göra ett nytt försök.