Telia till salu?

Telia Company AB är den största teleoperatören i Sverige, både sett till företagets omsättning samt antal kunder. Företaget tillhandahåller anslutningar inom fast telefoni, internet, mobiltelefoni med mera, till både privatpersoner och till företag.

Största delen av Telia ägs av den svenska staten som äger hela 37,3 %, näst största ägare är finska staten som äger 3,2 %. Svenska staten har med andra ord väldigt stort inflytande på Telia. Inför det kommande valet i höst i år, har alliansen med Moderaterna i spetsen, gått ut och sagt att man vill sälja flera olika statliga bolag, däribland både SBAB och Telia.

Även Liberalernas ledare Jan Björklund har uttalat sig positivt om en eventuell försäljning av Telia. Anledningen är att Telia är intresserat av att köpa Bonnier Broadcasting, som bland annat äger Cmore och TV4. Om den affären skulle gå igenom skulle det innebära att svenska staten indirekt äger samtliga eter-tv-sändningar i Sverige. Det är just det som Jan Björklund ställer sig kritisk till. Han menar att svenska staten, som redan kontrollerar SVT inte också kan ha kontrollen över TV4. Istället tycker Björklund att en lösning vore, om Telia nu väljer att gå för Bonnier Bradcasting, att staten helt enkelt säljer Telia.

Från motsatt håll har förslaget att sälja Telia också stött på patrull. Mikael Damberg (S) anser att ägandet av Telia är mycket viktigt för att kunna säkerställa investeringar i bredband och digital infrastruktur, och att det därför vore ett felaktigt beslut att sälja den digitala jätten. Dessutom, menar Damberg, så finns det säkerhetspolitiska risker med att sälja Telia, eftersom att man inte vet vem som kan tänkas köpa det.