Är det möjligt att låna till kontantinsatsen?

Att köpa en bostad är en av de största besluten och investeringarna som sker under livet för de flesta människor. Särskilt viktigt är det att planera lånet och att kunna finansiera kontantinsatsen. Ett bostadslån är uppdelat på ett bottenlån och ett topplån. Bottenlånet, det vill säga bolånet, motsvarar 85 procent av bostadens pris och resterande del, 15 procent, utgörs av topplånet/kontantinsatsen.

Om du tidigare sålt ett boende med vinst eller har ett stort sparkapital kanske du har råd att finansiera det nya boendet ur egen ficka, men annars kan du behöva finansiera kontantinsatsen på annat sätt. Det sker ofta genom ett privatlån eller lån utan säkerhet.

Låna till kontantinsats

Ta ett privatlån till kontantinsatsen

Ofta är det kontantinsatsen i form av 15 procent av bostadspriset som kan vara ett problem när du ska köpa bostad. Då bostäderna har höga priser är det svårt att klara av att spara till denna del och det kan ta lång tid. Lösningen är att låna de extra pengarna som krävs genom ett privatlån. Ett privatlån är ett lån utan säkerhet och är en av de populäraste låneformerna på marknaden idag.

Dagens privatlån är attraktiva och har långa amorteringstider. Det gör att du enkelt kan hitta en lösning där du lånar ett större belopp för att finansiera topplånet. Om ditt boende kostar 2 miljoner blir kontantinsatsen 300 000 kronor vilket du enkelt kan låna upp.

Viktiga tips när du lånar till kontantinsatsen

När du ska finansiera kontantinsatsen med ett privatlån är det viktigt att göra en budget som är realistisk och som innehåller både bolån och privatlån. Räkna på en högre ränta än vad som erbjuds på marknaden idag och se vad du/ni klarar av i lånekostnader.

Låna tillsammans med någon annan om det är möjligt. Är ni två som ska köpa boende kan ni båda stå på lånet och ska du köpa boende själv kan du ha en utomstående medsökande på lånet som ökar dina chanser till ett godkänt lån, exempelvis en förälder.

Se också till att ha ett lånelöfte och pengar till kontantinsatsen redan från start. Bostäder som kommer ut på marknaden försvinner snabbt när de är attraktiva. Ansök om lånelöfte till bolånet och privatlån till kontantinsatsen direkt så att du vet vad du kan köpa för bostad och kan använda lånet när du behöver det. Jämför lån från många långivare för att vara säker på att få det bästa erbjudandet.